Inspiratie

10 Reflectievragen

2021/05/11

Zin in een culturele, spirituele uitstap? 10 reflectievragen begeleiden de tijd tussen Rosh Hasjana (Joodse Nieuwjaar) en Yom Kippoer (Grote Verzoendag). Een tijd die gebruikt wordt om te reflecteren op het voorbije jaar en op wat gaat komen.

Terug

Op 6/9, de avond van Rosh Hasjana, zal ik weer de eerste vraag van dit jaar in mijn mailbox vinden dankzij Reboot. Gedurende 10 dagen ontvang ik elke dag 1 reflectievraag over het voorbije en komende jaar. Dit zijn van die trage vragen die je niet zomaar even beantwoordt.

Dag 1 - Beschrijf een betekenisvolle gebeurtenis van dit jaar. Hoe heeft het je beïnvloed? Ben je dankbaar? Opgelucht? Kwaad? Geïnspireerd?

Dag 2 - Wat had je liever anders gedaan dit voorbije jaar? Waar ben je bijzonder trots op dit jaar?

Dag 3 - Denk aan een grote mijlpaal die plaatsvond in je familie dit voorbije jaar. Hoe heeft dit jou beïnvloed?

Dag 4 - Beschrijf een wereldgebeurtenis die jou geimpacteerd heeft dit jaar. Hoe? Waarom?

Dag 5 - Had je een spirituele ervaring dit jaar? Hoe heeft deze ervaring je beïnvloed? “Spiritueel” kan heel ruim opgevat worden: artistiek, cultureel enz.

Dag 6 - Beschrijf een ding dat je tegen volgend jaar deze tijd wil bereikt hebben. Waarom is dat belangrijk voor jou?

Dag 7 - Hoe zou je jezelf en je leven willen verbeteren tegen volgend jaar? Is er een advies of raad die je dit jaar kreeg die je hierin zou kunnen gidsen?

Dag 8 - Is er iets (een persoon, zaak, idee) dat je verder zou willen onderzoeken het komende jaar?

Dag 9 - Welke angst heb je en hoe beperkt die je? Hoe ben je van plan om die te laten gaan of te overwinnen het komende jaar?

Dag 10 - Als september 2022 eraan komt en je leest je antwoorden van 2021, hoe denk je dan dat je je zal voelen? Wat hoop/denk je zal anders zijn in je leven en waar je je dan bevindt in je leven als resultaat van het nadenken en beantwoorden van deze vragen nu?

Dag 11 bonus vraag - Wat zijn je voorspellingen voor volgend jaar?

Daarna gaan de antwoorden in een virtuele kluis die het jaar nadien terug open gaat. Dus deze week zal ik de antwoorden van vorig jaar weer kunnen bekijken. Wat is er veranderd, gerealiseerd, blijven liggen? Het teruglezen is soms confronterend want wat heb ik nu echt gedaan om dat doel te bereiken, die relatie te verdiepen? Zijn de zaken gegaan zoals ik hoopte dat ze zouden verlopen? Ik merk nu dat er rode lijnen blijven terugkomen zowel in de goeie dingen (wat het belangrijkste is: vb. mijn man en kinderen), als de aandachtspunten (vb. uit mijn comfortzone komen).

Ik wil graag delen wat mijn belangrijkste gebeurtenissen waren sinds oktober 2020, toen de antwoorden in de vault gingen:

- het herbevestigen van de onvermijdelijkheid van mijn man’s ALS diagnose

- zijn positieve moraal sinds februari die alle dagen zoveel lichter maken, ondanks alles

- mijn dochter die in het werkleven stapt en nieuwe levenskeuzes maakt omdat ze zich bewust wordt van haar saboteurs

- hoe sterk we toch zijn, ondanks alles

 

Wat wil ik verder onderzoeken dit jaar:

- ik ben een Master Coach traject gestart en wil mijn coachings skills hier verder in ontwikkelen

 - genieten van alle mooie dagen die er nog steeds zijn, samen met wie me lief is

- goed voor mezelf zorgen zodat ik als partner, mantelzorger, coach, mama, oma….er kan blijven staan.

 

Al jaren breng ik in deze periode een bord appels met honing mee naar de meeting/coaching van die dag, iets waar mijn collega’s jaarlijks naar uitkeken. Appels dippen in honing staat voor het goede en zoete nieuwe jaar dat we mekaar toewensen.

Sjana Tova! Op een Goed Jaar!

Wil je mee doen aan deze jaarlijkse reflectieronde: je kan je dit jaar nog inschrijven tot 6/9 : de eerste dag, de eerste vraag: https://doyou10q.com/

Deel dit artikel op

Veronika wuyts

Sint Hubertusstraat 18
1850 Grimbergen

Contactgegevens